torsdag 26 juni 2008

Människans fem sinnen på nätet

I årskurs fem fick vi lära oss att människan har fem sinnen: Synen, lukten, smaken, känseln & hörseln (bilden nedan presenterar ett ”bonus-sinne”, nämligen balansen).


Vi människor påstår ofta att vi fattar beslut baserat på en "positiv magkänsla". Givetvis är magen inte det organ som tillför ”värde/information” till våra beslutsprocesser. Snarare:

Beslut = den ackumulerade upplevelsen av våra fem sinnen.

(Självfallet spelar konstnadsbild, tidigare erfarenheter osv in i beslustsprocessen, men vi utesluter dessa faktorer för en stund).

Webben

Webben är på många sätt briljant vad det gäller förmedling av information. Dock kan vi ganska enkelt konstatera att nätet (idag) endast möjliggör flörtande med 2/5 av människans sinnen, till skillnad mot en 100%-ig stimulans IRL.

Vår webbpallett består alltså utav: Syn och hörsel."Traditionell handel" kontra e-handel

Nu över till självklarheter vilka jag illustrerar med hjälp av Calle som behöver en ny T-shirt.

Calle besöker fysisk butik
Calle går in i den trendiga modebutiken där han möts av hipp musik, doft av nystädat, snygg personal (& snygga T-shirts givetvis). Calle känner på plaggen för att avgöra dess kvalitet. Calle kommer troligtvis inte att använda sig av sin tunga (smak) för att fatta sitt köpebeslut (även om han teoretiskt sett har möjlighet till detta).


Calle besöker nätbutik

Calle surfar in i den coola nätbutiken. Han möts utav ball musik och snygga bilder. Bilderna och musiken leker med Calles associationsförmåga och förmedlar en känsla. Dock endast via syn och hörsel.


Ni hajar!

Nu till den utvigade modellen för människans nätbaserade sinnesorgan

Baserat på nätets natur och människors beteende i den virtuella världen, kommer kan vi konstatera att rationella faktorer spelar en större roll då vi fattar beslut. Vi har en större möjlighet att jämföra ”hård” fakta.

Mitt förslag är att vi nu skapar en ny lista för människans sinnesorgan på nätet. Nämligen:

1. Se
2. Höra
3. Söka
4. Finna
5. Utvärdera

Nu har vi e-handlare lite fler sinnesorgan att flörta med!(& GB, jag ger er en inlänk som tack för lånet av glassmannen. Ok?).

Inga kommentarer: